A jaguár: Amerika büszkesége

A jaguár (Panthera onca) az Új Világ legnagyobb macskaféléje és egyetlen tagja a Panthera nemzetségnek (üvöltő macska), mely az amerikai kontinensen él. A jaguártt csak az oroszlán (P. leo) és a tigris (P. tigris) előzi meg. A jaguár a legnagyobb macska a nyugati féltekén. A jaguár a legnagyobb macskaféle. A jaguár a panterine alcsaládba és a pantera nemzetségbe tartozó macskaféle ragadozó, e nemzetség négy jelenlegi faja közül az egyetlen, amely az amerikai kontinensen található, egyben a legnagyobb macskaféle Amerikában és a harmadik az országban. világ, a tigris és az oroszlán után.

A jaguár Dél-Amerika esőerdeiben él. Mexikó déli részén, Brazíliában, Argentínában, Costa Ricában, Paraguayban, Panamában, El Salvadorban, Uruguayban, Guatemalában, Peruban, Kolumbiában, Bolíviában, Venezuelában, Surinameban és Francia Guineában is élnek jaguárok. Élőhelyük az északi Texas, Új-Mexikó, Arizona vidékeitől a déli Kaliforniáig terjed, de populációik délebbre húzódtak. A jaguárok leginkább a sűrű, nedves és nyirkos alföldi esőerdőket kedvelik. A jaguár amerikai állatnak számít, amióta a pleisztocén kor elején átlépte a Bering-földhidat. A mai állat ősét, amely megtette ezt az utat, Panthera onca augustának nevezik, és ez valamivel nagyobb volt, mint az utódja. A velünk kortárs állat elterjedési területe hatalmas, mivel az Amerikai Egyesült Államok délnyugati részétől kezdve Mexikón és a többi közép-amerikai országon, valamint Dél-Amerika legnagyobb részén keresztül egészen Argentína északi részéig tart. Manapság a következő országokban lelhető fel: Argentína, Belize, Bolívia, Brazília, Kolumbia, Costa Rica (főleg az Osa-félszigeten), Ecuador, Francia Guyana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexikó, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, az Amerikai Egyesült Államok és Venezuela.

Jaguár élőhelyének térképe

A jaguár a trópusi élőhelyek széles skáláján élhet, hegyvidéki erdőkben és nedves szavannákon, trópusi esőerdőkben és lombhullató erdőkben. A jaguár vagy yaguareté különböző ökoszisztémákat képes benépesíteni, beleértve a mangrovákat, a mérsékelt övi fenyveseket, a sivatagokat és még a hegyvidéki területeket is, de a trópusi síkvidéki erdőket és az 1000 méternél alacsonyabban fekvő szubtrópusi erdőket kedvelik. A párás erdők viszont olyan élőhelyek, ahol gyakran megfigyelhetők, valamint olyan helyeken, ahol nagy víz- és földterületek vannak (amelyek szezonálisan elöntettek), és ezzel ellentétben a száraz prérieket is kedvelik, azonban a a sűrű erdő a kedvenced. Minden példány egy 5 és 500 négyzetkilométer közötti területet foglal el attól függően, hogy elérhető-e a zsákmány elérhetősége. Fő fellegváruk ma az Amazonas-medence, bár kisebb számban még mindig élnek Közép-Amerikában.

A jaguárok izmos testű macskák, viszonylag rövid, tömör végtagokkal és széles mellkassal. A leopárddal összehasonlítva a jaguár általában sokkal szélesebb és zömökebb, széles, nagy fejjel, sokkal rövidebb lábakkal és farokkal ( vizuális hasonlattal élve a jaguár olyan, mint egy szteroiddal kezelt leopárd). A jaguár bundájának alapszíne barnássárga, mint sok ázsiai leopárdé, fehéres foltokkal a nyakán és a hasán. Fején és nyakán kis, elszigetelt foltok vannak, sötét színű nyitott karika, nagy rozetta formában, a karikában egy-négy sötét folt van. Érdekes, hogy a leopárd és a jaguár rozettái majdnem egyformák, csak a jaguár esetében a rozetta belsejében van folt, a leopárdnál pedig nincs. A jaguár hátának közepe mentén egy sor fekete folt képez folytonos vonalat.

Jaguár bundájának részlete

A jaguár a Közép- és Dél-Amerikában a legnagyobb ragadozó emlős. A különböző állományok mérete és testtömege nagy mértékben változhat; az átlag 56-96 kilogramm között van. A hím jaguár testsúlya 90-120 kg között van, a nőstényeké pedig 60-90 kg között, testméretüket tekintve nagy különbségek lehetnek közöttük. Több, különböző méretű példányt lehet találni, nemcsak életkoruktól függően, hanem más tényezőktől is, amelyek befolyásolják a fejlődésüket, és lehetővé teszik, hogy 56 kilogrammal vagy negyven kilóval nagyobb jaguárokat láthassunk ugyanabban az életkorban, sőt 160 súlyú hím példányokat is. talált kg. Ami azt illeti, hogy milyen hosszúak lehetnek, 162 és 183 centiméter közöttiek lehetnek a farkuk számolása nélkül, amely akár 75 centiméteres is lehet. Feje nagy, robusztus, állkapcsa pedig olyan erős, hogy lehetővé teszi, hogy harapása ugyanolyan erős legyen, mint a család más fajai, például az oroszlán vagy a tigris. Ami a szemüket illeti, a sárga és a zöldessárga között helyezkednek el, sok fajban lenyűgözőek, ezért sok fotós fókuszában állnak. Szőrzetük lehet világosbarna vagy halványsárga, sőt vöröses tónusúak is, jellegzetes fekete foltokkal (hason fehérrel) borítva, amelyek a dzsungelben álcázási formaként is funkcionálnak. Nem csak a fejük robusztus, hanem az egész testük is, de van erejük akár 360 kilós prédát is magával húzni, hogy elérje ezt a súlyt, ezt több mint 90 méteres távolságra, miközben csontjaik nagyon átütnek.

A jaguárok tevékenysége többnyire nappal: hajnalban fordul elő, ezért általában éjszakai fajnak tartják. Ennek ellenére mindkettőnek meglehetősen erős szaglása van, amely lehetővé teszi számukra a zsákmány szagának érzékelését annak ellenére, hogy az nagyon messze van attól, ahol a jaguár megfigyeli, látásuk is meglehetősen fejlett, binokuláris látásuk van, és sötét van. nem korlátozás.számukra. Magányos, megfoghatatlan állat, általában nagy területet hoz létre és védi azt, a nőstények 25-40 négyzetkilométert, míg a hímek körülbelül 50 vagy 80 négyzetkilométert védenek. Valójában nem túl társaságkedvelőek, összejönnek, amikor udvarolnak és mennek pározni, de egyébként megtartják magukat. A jaguár üvöltése meglehetősen hangos lehet, és figyelmeztetésül szolgál a terület feletti konfliktusok során, vagy a nőstények, amikor udvarolni készülnek nekik, ahogy sok macskaféle hallja a jaguár nyávogását. Amikor az összehasonlítandó példányok ebben a folyamatban vannak, sokkal jobban kiterjesztik azt a területet, ahol megtalálhatók, ez a közösülés utánig tart, és amíg a nőstények a vemhességi időszakban vannak, apránként újra csökkentik területüket a fiókák védelme érdekében.

Jaguár lesben

Étkezési szokásai nem teljesen ismertek. Mexikóban pekarikra vadászik, sok mexikói szerint minden pekaricsorda eltart egy jaguárt, mely a csordából elcsellengőkkel táplálkozik. A jaguárok ezen kívül szarvasmarhára és nagy, talajközelben előforduló madarakra is vadásznak. A jaguárok híresek arról, hogy olyan pusztítást végeznek a szarvasmarhák és lovak között, hogy a mexikói farmokon „tigrisvadászt” tartanak, aki megöli, vagy legalábbis elkergeti őket. Ragadozó: majdnem az összes faj szerepel az étlapján, ami élőhelyén található (emlősök, madarak, hüllők). A szárazföldi ragadozó emlősök közül a jaguár harapása a második legerősebb. Fogaival még a teknős páncélt is szét tudja roppantani. A jaguár mint kulcsfaj, mivel zsákmányaira vadászva egyensúlyban tartja az ökoszisztémában levő élőlényeket, így a növényevőknek nincs esélyük túlszaporodni és tönkretenni a helybéli növényzetet. Érdekesség, hogy a többi nagymacskához képest is igen erős a harapása. Ennek az erős harapásnak köszönhetően a jaguár fel tudja törni még a páncélos hüllők (teknősök) védőburkát is, és át tudja harapni az emlősök és a krokodilok koponyáját.

Vadászatmódjuk főként a zsákmány lesésére vagy lesre összpontosít, amíg meg nem találja a megfelelő pillanatot, hogy a nyakába vagy a koponyájuk és a fülük halántékcsontjai közé harapja, így a harapás saját vérével megfojtja, vagy nem. Ezt általában emlősöknél teszik, egyes fajokat, például a kutyákat olyan erővel karmolják, hogy a helyszínen megölik, vagy legalábbis súlyosan megsérülnek a fejükön, míg a hüllőknél előszeretettel ugrálnak rájuk, és mozdulatlanul tartják őket, amíg megütik őket. Amikor már elfogták őket, hajlamosak először a nyakat és a mellkast megenni, majd a szívvel, a tüdővel folytatják. Naponta 1,5-34 kiló húst, a 70 kiló alatti példányok pedig minimum 2 kiló húst fogyaszthatnak naponta.

Egy éhes jaguár vadászik a mexikói esőerdőben | Vad Mexikó

A jaguároknál nincs meghatározott párzási időszak, ez létrejöhet az év bármely szakában. Egy sor üvöltő „hívás” és vizelettel továbbított illatminta, mindkét nem részéről segíti a szerelmes hímet, hogy megtalálja a fogékony nőstényt. Párzás után a hím és a nőstény elválnak, a szülői feladatok a nőstényre várnak. Átlagosan 1-4 kölyök születik egy alomban, vakon, 1-1,20 kg súllyal, 95-105 napos vemhesség után. A kölykök hat hónapos korukig az odúban maradnak, ahol születtek. Bundájuk gyapjas, a felnőttekéhez hasonló mintázattal, bár a felnőttek bundájának alapszíne visszafogottabb.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Mérsékelten fenyegetett fajként tartja számon a jaguárt. A faj egyedszáma manapság csökken és számára legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése, valamint a meglévők egymástól való elszigetelődése jelenti. Dél-Amerikában nagy az erdőirtás mértéke és az erdei élőhelyek töredezettsége elszigeteli a jaguárpopulációkat, így ezek sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve az emberek részéről. Az emberek versenyeznek a jaguárokkal a prédáért. A jaguárokat gyakran lövik le, az őket védő törvények ellenére. Mivel a jaguár pusztítja a szarvasmarhát, a tenyésztők irtják őket, mint kártékony fajt. A jaguárfaj emberrel szembeni sebezhetőségét bizonyítja eltűnése az 1900-as évek közepétől az USA dél-nyugati részéről és Mexikó északi részéről. CITES az IUCN 1-es függelékében: mérsékelten veszélyeztetett. A jaguár nemzeti szinten is teljesen védett a legtöbb tartományban, vadászata tilos Argentínában, Brazíliában, Kolumbiában, Francia-Guyanában, Hondurasban, Nicaraguában, Panamában, Paraguayban, Surinameban, az Egyesült Államokban, Uruguayban és Venezuelában, valamint vadászati korlátozások vannak érvényben Brazíliában, Costa Ricában, Guatemalában, Mexikóban és Peruban. A faj előfordul védett területeken is.

Az emberevők: a jaguárok hírhedtek arról, hogy emberevők. Mégis, számos történet szól arról, hogy az embert mérföldeken át kíséri egy magányos jaguár, ez azt sugallja, hogy az állat inkább kikíséri területéről az embert, nem pedig vadássza, zsákmányként. Amazóniai indiánok elbeszélése szerint a jaguárok néha kijönnek az erdőből, hogy a falusi gyerekekkel játszanak. Sok ősi amerikai kultúrában tisztelik a jaguárokat.

Élettartama: 20-22 év.

Jaguár kölyök

tags: #harom #honapos #jaguar